Pesszimistább az OECD az eurózóna növekedési kilátásait illetően. A szervezet szakértői szerint idén a korábban várt 0,1 százalék helyett 0,6 százalékkal csökkenhet az eurózóna GDP-je - derül ki a frissen közzétett prognózisból. 2013. május 29.

Az OECD ma ismertette friss növekedési prognózisait. A szervezet szakértői pesszimistábbak az eurózóna kilátásait illetően, de tágabb nemzetközi értelemben is alacsonyabb növekedést várnak. Idén a korábban várt 0,1 százalékos visszaesés helyett 0,6 százalékos recessziót várnak, jövőre viszont továbbra is növekedést prognosztizál a szervezet - derül ki a frissen napvilágot látott dokumentumból.

Az OECD szakértői egyúttal hangsúlyozták: az alacsony kamatszint ellenére nem elég lazák a monetáris kondíciók az eurózónában. Szerintük az eszközvásárlási program akkor lehetne hatásosabb, ha abban valamennyi tagország részt vehetne. Példaként az amerikai jegybank eszközvásárlási programját említik (Quantitative Easing) a jelentés készítői, ami abban különbözik az európaitól, hogy növeli pénzkínálatot. Az OECD szerint az EKB-nak a negatív betéti kamatláb bevezetését és is fontolóra kellene vennie, de hasznos lehetne a jelzáloglevél-piaci beavatkozás is. A szervezet egyúttal javaslatot tett a fedezet-elfogadási szabályok további lazítására.

Az OECD országokban nagyjából a korábbi prognózisok szerint alakulhat a növekedés. Idén 1,4, jövőre pedig 2,3 százalékos növekedést várnak a szervezet szakértői. Globálisan - csakúgy mint eddig - gyorsabb növekedést várnak: 2013-ra 3,1, 2014-re pedig 4 százalékos növekedést prognosztizálnak.

Angela Guirra, a szervezet főtitkára a friss számok megjelenése kapcsán hangsúlyozta: a növekedés jelenleg sem erősnek, sem stabilnak nem nevezhető. Guirra szerint a bizalom folyamatosan tér csak majd vissza a gazdaságba, de ebben a jegybankok laza monetáris politikája segíthet.

portfolio.hu