A legnagyobb német bankoknak 14 milliárd euró hiányzott ahhoz 2012 végén, hogy eleget tegyenek a közelgő Bázel III szabályozás által előírt tőkekövetelményeknek - írja a Financial Times a német pénzügyi szektort felügyelő BaFin becslésére hivatkozva. 2013. május 29

A BaFin, vagyis a német pénzügyi szektort felügyelő hatóság becslése szerint 2012 végén 14 milliárd euró hiányzott ahhoz, hogy a Bázel III szabályozás által előírt tőkekövetelménynek képesek legyenek megfelelni. A két legnagyobb német bank (a Deutsche Bank és a Commerzbank) 2012 második felében a befektetők nyomására lépéseket tett annak érdekében, hogy a korábban még 32 milliárd euróra rúgó tőkehiányt csökkentsék.

A BaFin elemzése szerint a bankok legfőképpen azzal javítottak tőkemutatóikon, hogy csökkentették kockázatos eszközeiket, és újraszámították az egyes eszközökhöz rendelt kockázati súlyokat. Ezzel csökkentették a friss tőkebevonás szükségességét. A német bankok gyakran relatíve későn emelnek tőkét, hogy eleget tegyenek a követelményeknek.

A Deutsche bank nemrég végrehajtott 3 milliárd eurós részvénykibocsátással jutott friss tőkéhez. A Commerzbank 2,5 milliárd eurós részvénykibocsátással a Bázel III szabályoknak nem megfelelő hibrid adósságait fizeti majd vissza. Utóbbi bankot órákkal a kibocsátás előtt minősítette le a Standard & Poor's, azzal az indokkal, hogy szerintük a banknak a korábban előrejelzettnél hosszabb ideig tarthat a magas kockázatú hiteleik leépítése, és ezzel párhuzamosan az alaptevékenységük megerősítése.

portfolio.hu