A szíriai fejleményeket továbbra is szorosan követik a befektetők, így a képviselőház republikánus vezetőjének szavai újabb lökést adtak a sárga nemesfémnek. Az arany árfolyama újra 1400 dollár felé emelkedett, ami több mint 2 százalékos drágulást jelent a tegnapi záróárhoz képest. 2013. szeptember 3

Láthatóan érzékenyen reagál az arany árfolyama az esetleges szíriai beavatkozás minden egyes újabb fejleményére. Már a katonai akció lehetőségének felmerülése is jelentősen növelte az olyan biztonságos eszközök iránti keresletet, mint az arany. Majd miután a fegyveres beavatkozás időpontja eltolódott (Obama a kongresszus jóváhagyását kérte), a sárga nemesfém lendülete megtorpant.

Az arany azonban ma újabb lendületet vett, amiben szerepet játszhat, hogy az amerikai képviselőház republikánus vezetője, John Boehner a Szíria elleni katonai csapás támogatására szólította fel kedden párttársait. A házelnök hangsúlyozta, hogy szíriai vegyifegyver-támadás nem maradhat válasz nélkül és meg kell mutatnia a szövetségeseknek, hogy az Egyesült Államok cselekszik, amikor erre szükség van.

Az arany az esti órákban valósággal megtáltosodott: a tengerentúli piacok zárásához közeledve az árfolyam 1 415 dollár közelébe kapaszkodott, ami több mint 2 százalékos erősödést jelent.

forrás: portfolia.hu