Indiának mindig is fontos szerepe volt a világkereskedelemben. Elég csak Colombusra gondolni, aki Indiát akarta nyugatról hajózva elérni, mikor felfedezte Amerikát. Méltán híres fűszernövényei, máshol akkoriban nem ismert zöldségféléi, a kávé és a tea csupán néhány, a már akkor is értékes kereskedelmi portékái közül. Egyetlen csereáru felelt meg ezen ritkaságok ellenértékeként, az arany. 2013.10.28

A nemesfém központi szereppel bír az indiai kultúrában. Az esküvők alkalmával az ifjú pár, különösen a menyasszony számtalan arany ékszert kap ajándékba. Ez nem csupán a gazdagságát jelöli. Az a nő tulajdona, amit magán visel, így egy estleges váláskor abból kezdhet új életet. Így tehát a gazdag ékszerezettség egyben komoly funkcióval is bír.

Éppen a hatalmas mennyiségben felhalmozott - becslések szerint 20 ezer tonna - arany miatt döntött úgy az indiai kormány, hogy az állampolgárai heves aranykeresletét saját tartalékaiból elégíti ki. Átmenetileg idén megtiltotta a nemesfém importját, de október elején az előirányzott mennyiséget eladták, így az arany behozatala ismét zöld jelzést kapott belföldi értékesítésre is. Tehát az indiai aráknak sem kell aggódniuk, hogy nem jut bőven ékszer az esküvőjükre.


forrás: aranypiac.hu